30 Disember 2009

Snippet Disember 2009

Berikut adalah antara bahan-bahan yang sepatutnya dipos pada bulan ini, tapi tidak dapat dibuat kerana saya bercuti panjang sepanjang bulan...

- Perbadanan Labuan membuktikan yang pembinaan Arena Bowling Padang di hadapan Kompleks Sukan Air tidak sia-sia apabila kontijen Labuan meraih pingat dalam acara tersebut pada Festival Sukan Borneo yang diadakan di Brunei Darussalam, hujung November lepas.

- Perbadanan Labuan menganjurkan satu pertandingan golf bersempena dengan Program Malaysia Diperbadankan (Malaysia Inc.). Pertandingan golf tersebut disertai oleh badan-badan kerajaan, GLC, NGO dan syarikat-syarikat swasta.

- BIIBBF ke-10 berjaya dijalankan di Labuan. Acara tersebut dihoskan oleh LA Riders, dengan kerjasama En. Rafi (Ketua Pemuda UMNO Labuan) dan dengan sokongan Perbadanan Labuan, Polis DiRaja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan Labuan, Majlis Tindakan Pelancongan Labuan dan para 'riders' Labuan.

- Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) terpaksa membuat catuan bekalan elektrik seluruh Sabah, bagi menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan di Stesen Janakuasa Patau-Patau, Labuan.

- Sistem Kewangan Islam di Labuan dijamin dan mendapat kelulusan dari Majlis Syariah.

- Gerakan Mahasiswa Sedar (GMS) membuat gesaan agar Ahli Parlimen Labuan lebih serius menangani masalah air yang berlarutan di Labuan. Gesaan itu dinyatakan dalam laman blog Mahasiswakini.

- Setelah sekian lama diutarakan oleh penduduk Labuan, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik akhirnya membuat kenyataan bahawa jambatan yang menghubungkan antara Labuan dan Sabah hanya akan dibuat jika kajian mendapati ianya berdaya maju.

- Kanun Tanah Negara akan mula digunapakai di Labuan mulai Januari 2010.

- RM10 juta diperuntukkan untuk mengatasi masalah setinggan di Labuan.

- Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar mensasarkan Ketua Isi Rumah (KIR) miskin tegar sifar pada 2010, menurut menterinya Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal.

- Laman blog labuankini.net kini berstatus 'one man show', dimana kini hanya tinggal satu editor sahaja yang menguruskan laman blog ini.

Insya Allah, esok akan disiarkan lagi isu-isu yang pernah menghangatkan pulau Labuan sepanjang 2009.

1 ulasan:

SAHAR MISRON berkata...

Tahniah saudara yang menyampaikan berita terkini Labuan. Kalau ada kajian pembinaan jambatan, kita pakat-pakat sokong. Banyak manfaatnya kepada warga Labuan ....