24 Jun 2010

Perbadanan Labuan - Kontrak Pengerusi Disambung, CEO Bagaimana?

Kini sudah kedengaran desas-desus di pulau ini yang kontrak Pengerusi Perbadanan Labuan, Datuk Ahmad Phesal Talib disambung semula hingga Mei 2011. Beliau juga merupakan Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Ura-ura yang mengatakan Datuk Ahmad Phesal hanya memegang jawatan tersebut selama setahun, dan akan memberikan laluan kepada YB Datuk Yussof Mahal pada tahun ini selepas kontraknya tamat  juga terpesong.

Bagaimana pula dengan status Dato' Basiran Saban sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Labuan? Kontrak beliau dijangka akan tamat pada tahun ini, dan menurut sumber-sumber yang diperolehi dari staf-staf Perbadanan Labuan sendiri, En. Jusoh Salleh akan dilantik menggantikan Dato' Basiran sebagai Ketua Pegawai Eksekutif. En. Jusoh ketika ini memegang jawatan Timbalan CEO bahagian Pembangunan.

Kedengaran juga suara-suara sumbang mempertikaikan perlantikan En. Jusoh sebagai CEO. Beliau yang akan pencen pada tahun 2011 juga dilihat tidak layak memegang jawatan tersebut kerana ketika dipertanggungjawabkan menjaga beberapa projek besar di Labuan, hampir kesemuanya gagal dilaksanakan. Antaranya Projek Pasar Besar Labuan, dan Terminal Bas dan Teksi.

Sabahkini.net juga ada membuat liputan mengenainya disini.

Tiada ulasan: